Zorgtoeslag en je aangifte Inkomstenbelasting 2016

Heb je je aangifte inkomstenbelasting gedaan en wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Dat wordt hier uitgelegd. Op deze pagina vind je het antwoord op de vraag welk inkomen geldt voor de zorgtoeslag.

Toetsingsinkomen

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag. Er wordt rekening gehouden met je draagkracht. Het recht op de zorgtoeslag en de hoogte daarvan hangt af van je toetsingsinkomen. Om zorgtoeslag aan te vragen geef je een schatting van je inkomen op. Aan het eind van het jaar wordt bekeken of je meer of minder hebt verdiend dan je geschatte inkomen. Als je inkomen in de loop van het jaar flink hoger wordt, geef dat dan meteen door.

Aangifte inkomstenbelasting 2016

Na het indienen van je aangifte inkomstenbelasting is je verzamelinkomen bekend. Het verzamelinkomen is de toetsingsinkomen voor je zorgtoeslag. Hoe lager je toetsingsinkomen is, hoe hoger je zorgtoeslag. Is het toetsingsinkomen lager dan € 19.758,-, dan ontvang je de maximale zorgtoeslag van € 1.468,-. Is het toetsingsinkomen hoger dan € 27.857,-, dan ontvang je geen zorgtoeslag. Doet u geen aangifte inkomstenbelasting dan is het toetsingsinkomen gelijk aan het belastbaar loon op jouw jaaropgave staat.

Wanneer moet je zorgtoeslag terugbetalen

Als je geschatte inkomen te laag is en je verzamelinkomen hoger is geworden, is de zorgtoeslag die je hebt ontvangen in 2016 te hoog geweest. Daarom moet je achteraf zorgtoeslag terugbetalen. Daarvoor krijg je een verzoek om terug te betalen. Dat kan je in een keer doen, maar als het bedrag aan de hoge kant is, kan je ervoor kiezen om daar een paar maanden over te doen.

Zorgtoeslag tegoed krijgen

Maar als je geschatte inkomen te hoog is en je verzamelinkomen is lager geworden, dat is de zorgtoeslag die je hebt ontvangen in 2017 te laag geweest. Dan krijg je nog van de belastingdienst zorgtoeslag tegoed.

Zorgtoeslag berekenen

Het is aan te raden om je zorgtoeslag te berekenen op www.zorgtoeslag.nl . Hierdoor weet je zelf waar je aan toe bent en op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *